Intravenøs version af carbamazepin på vej

Et af de mest almindelige epilepsi-midler, carbamazepin, der forebygger epilepsi-anfald, kan måske snart også injiceres.
img_news_feb10_carbamazepineDen danske medicinalgigant Lundbeck har for nylig ansøgt myndighederne i USA om at få godkendt en intravenøs version af midlet, der ellers kun kan fås som piller.
I 2013 gav den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, en intravenøs version af carbamazepin en såkaldt Orphan drug-status, hvilket betyder, at en sådan løsning pga. et vigtigt behov vil have lettere ved at blive godkendt.
Muligheden for at injicere carbamazepin er vigtig for epileptikere, der har svært ved at sluge piller. Op mod hver tredje person har ubehag ved at spise piller og kan ligefrem få opkast- eller kvælningsfornemmelser.
Lundbeck har fået lavet en undersøgelse, der har sammenlignet effekten af oral og intravenøs carbamazepin.
Patienterne fik intravenøs carbamazepin med 70% af en oral daglig dosis a 30-, 15-, eller 2- til 5-minutters varighed hver 6 time i op til 8 dage.
Selv de hurtige infusioner var veltolererede og sikrede patienterne et blodindhold af midlet på linje med pillerne. De 30-minutter lange infusioner medførte den samme bioekvivalente optagelse i kroppen som piller.
Lundbeck indleverede oprindeligt deres ansøgning til FDA i 2015, men blev bedt om at komme med yderligere dokumentation. Derfor genindsendte firmaet en ny ansøgning i april i år og håber at få svar i slutningen af 2016.

Skrevet af Simon Adrian