Dansk-ledet studie skal vurdere ny epilepsi-behandling
Anført af professor, overlæge Anne Sabers fra Rigshospitalets Epilepsiklinik er der nu planlagt et stort studie, som skal dokumentere effekten af den såkaldte t-VNS – en elektrisk vagus nerve stimulation gennem huden i øret. Øresneglsudgaven af VNS kræver ikke kirurgisk indgreb ligesom de tidligere stimulatorer.
Øresneglen kan muligvis erstatte traditionel VNS-behandling, hvor patienterne får indopereret i stimulator under huden under venstre kraveben eller ved venstre armhule. Stimulatoren fungerer sammen med elektroder, der vikles omkring vagus nerven, og metoden består i at stimulere nerven med strømimpulser. Det har vist sig, at metoden kan halvere anfaldshyppigheden hos nogle patienter, andre opnår en mindre reduktion, men der er også patienter, som ikke oplever nogen effekt.
Nu skal det undersøges, om øresneglen kan levere lignende resultater, men altså uden operationen.
"T-VNS har vist resultater overfor visse patienter, men der er i dag ikke evidens til at bakke op om behandlingen. Det er denne dokumentation, vi nu går i gang med at etablere," siger Anne Sabers.
I Danmark medvirker Rigshospitalet og Epilepsihospitalet Filadefia i studiet, der også har deltagelse af udenlandske epilepsicentre.
Øresneglen med produktnavnet Nemos, er udviklet af den Aalborg-baserede virksomhed, Cephalon. En gren af vagusnerven stimuleres gennem huden med elektriske impulser i det ydre øre, og der opnås en effekt, der minder om den indopererede stimulator.
Nemos består af en stimulationsenhed, som er på størrelse med en mobiltelefon, og en øre-elektrode. Stimulationsenheden udsender elektriske impulser til øreelektroden, som bæres som en øresnegl, og den sender impulserne videre til vagusnerven gennem huden.
Patienterne skal gå med øresnegls-VNS'en i fire timer om dagen. De mærker en snurrende fornemmelse, når stimulationen går i gang, men de vil typisk kunne leve som de plejer.
Professor Anne Sabers har allerede indsamlet erfaringer med øresnegls-VNS'en. Hun har otte patienter i behandling, og resultaterne ligner traditionel VNS-behandling. Hun mener, at metoden kan vise sig at have stort potentiale. "Det kan vise sig, at metoden kan hjælpe en del af de patienter, der ikke kan hjælpes af medicinsk behandling, altså hver fjerde med epilepsi," siger hun.