WHO-forslag Epilepsi indsatsen skal styrkes

Når verdenssundhedsorganisationen WHO’s generalforsamling samles til maj, så skal medlemmerne drøfte et resolutionsforslag om at styrke indsatsen for epilepsi.

WHO's magtfulde Executive Board har netop vedtaget forslaget, der opfordrer de 193 medlemslande, altså også Danmark, til at prioritere indsatsen på epilepsiområdet. WHO’s Executive Board består af 34 sundhedseksperter, som er udpeget af medlemslandene, og det har stor betydning for WHO’s beslutninger.

Blandt de tilstedeværende ledende embedsfolk til mødet var også chefkonsulent Marianne Kristensen, Sundhedsstyrelsen: ”Forsamlingens behandling af forslaget var kort, og der var stor tilfredshed med, at epilepsi nu kommer på dagsordenen.”

Den internationale sammenslutning af epilepsiorganisationer, IBE, fulgte også med i mødet i Geneve. IBE’s direktør, Athanasios Covanis, kalder det ”en historisk dag”. I en mail til Dansk Epilepsiforening skriver han: ”Resolutionen opfordrer WHO/OMS’s medlemslande til at prioritere epilepsi på en række områder i en fælles indsats over hele verden. Resolutionen lægger vægt på både vigtigheden af den medicinske behandling og de sociale aspekter ved sygdommen.”

Dansk Epilepsiforenings landsformand, Lone Nørager Kristensen har også store forventninger: ”Det er umiddelbart en meget glædelig nyhed. At epilepsi og dens følger har været til en seriøs debat i WHO’s Executive Board er i sig selv positivt,” siger hun.

WHO generalforsamling, The General Assembly, behandler resolutionen til maj. Det forventes, at forslaget bliver vedtaget, men normalt med visse ændringer. Men det synes givet, at WHO faktisk vil træffe beslutning om epilepsi-indsatsen i medlemslandene.