Sundhedsreformen “Hvor skal dem med allersværest epilepsi gå hen?
Forhandlingerne om regeringens udspil til sundhedsreform går snart i gang, og en spændt epilepsiverden følger slagets gang tæt.
Sundhedsstrukturkommissionen, som har leveret ideer til regeringens reform, forholdt sig ikke til, hvilken rolle specialsygehuse skal spille i fremtidens sundhedsvæsen, og nu da de politiske forhandlinger går i gang, frygter epilepsihospitalet Filadelfia, at specialsygehusene bliver glemt.
Mennesker, der har livsvarige behov for højt specialiseret udredning, behandling og støtte kan være svære at tilgodese i det almene sundhedsvæsen og i kommunerne. Derfor er der behov for specialsygehuse som Filadelfia, der er et redskab til, at patienterne ikke falder ned gennem systemets sprækker.
Det fastslår direktør for det landsdækkende epilepsihospital Filadelfia, Lisbeth Nielsen (foto øverst), forud for de politiske forhandlinger om regeringens reformudspil. Frygten opstod ikke mindst da det viste sig at Sundhedsstrukturkommissionen i sit udspil fra juni i år, ikke forholdt sig til specialsygehuse (efter Sundhedsloven paragraf 79, stk. 2. c)
"Kommissionen har set på, hvad der fylder i sundhedsvæsenet både økonomisk og aktivitetsmæssigt, og hvis man ser på det samlet, fylder specialsygehuse jo ikke særlig meget. Så ud fra det perspektiv forstår jeg godt, at de ikke har nævnt os,” siger hun og fortsætter:
“Men hvis man omvendt kigger på, at der er nogle patientgrupper, som har behov for højt specialiseret behandling, der adskiller sig fra det, standardsygehuse kan tilbyde, så er det en vigtig gruppe at tage hånd om. Vi kan godt være bekymrede for, at man kommer til at skubbe dem ud af sygehusverdenen,” siger Lisbeth Nielsen med henvisning til, at Filadelfia foruden diagnosticering og behandling også driver specialrådgivning, døgn- og dagtilbud samt skoletilbud.
Truet på sin eksistens?
Hos Epilepsiforeningen har man også bidt mærke i, at Sundhedsstrukturkommissionen helt har undladt at nævne specialsygehusene, fortæller landsformand for foreningen, Lone Nørager Kristensen:
“Hvor skal dem med allersværest epilepsi gå hen? Jeg kan godt være bekymret for, at de ikke er nævnt. Jeg har svært ved at forestille mig, at man vil nedlægge et specialsygehus, men, når det ikke er nævnt, kan man jo forestille sig hvad som helst,” siger hun.
Lisbeth Nielsen mener ikke, at Filadelfia skulle være truet på sin eksistensberettigelse, blot fordi specialsygehusene ikke er nævnt i udspillet.
Hun mener i stedet, at fokus ligger et andet sted for kommissionen; nemlig at beskrive løsninger, der baserer sig på at flytte opgaver mellem regionalt eller kommunalt drevne organisationer eller overenskomstbaseret praksissektor med små enheder.
“Ikke alting kan opdeles i kasser og i den samme, generelle struktur. Der er nogle mennesker, der har behov for specialiserede funktioner, der kan tilbyde mere end blot et sundhedsfagligt perspektiv. Så de mødes med en forståelse af, hvad sygdommen betyder for et hverdagsliv. Derfor så vi jo gerne, at kommissionen så specialsygehusene som en del af løsningen, fordi vi netop er gode til at arbejde på tværs af sektorer,” siger Lisbeth Nielsen.
Både Filadelfia og Epilepsiforeningen har skrevet høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionen, hvor de uddyber deres synspunkter. Det kan du læse her og her.
Skrevet af Heidi Bendtsen Nielsen