Epilepsiverdenen afventer ministeriets tilbagemelding

Tilbage i marts i år afleverede udvalgene for de to regeringsprojekter om epilepsi
deres anbefalinger til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Ministeriet skal beslutte, hvad der skal ske med de konkrete anbefalinger, der kan gavne og forbedre hverdagen for mennesker med epilepsi.

“Vi modtog den 21.juni en tilbagemelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet – at de to regeringsprojekter Epilepsihospitalet har haft formandsskabet for er godkendt. En rigtig god melding at gå på sommerferie med”.

Sådan siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, der stopper som administrerende direktør for Epilepsihospitalet Filadelfia, og som har stået i spidsen for de nu afsluttede regeringsprojekter om epilepsi.

Det ene projekt - Transitionsprojektet omhandler overgangen fra børneafdeling til neurologisk afdeling, som tidligere har vist sig at være udfordrende.

Med den nye model er der blandt andet kommet en mere systematisk overlevering på tværs af afdelingerne.

Det andet projekt omhandler udbredelse af sundhedsfaglig viden om epilepsi i kommunerne, der mange steder har vist sig at være begrænset.

Derfor har der blandt andet været afprøvet en række værktøjer i praksis, herunder for eksempel en AI-baseret app, hvor medarbejdere i kommunerne har kunnet få svar på spørgsmål, der har været særlig relevante for egen funktion og målgruppe.

Et landsdækkende videnscenter om epilepsi og en fælles transitionsmodel på
landets hospitaler står øverst på ønskesedlen

Jens-Otto Skovgaard Jeppesen er selvfølgelig glad for, at de to regeringsprojekter nu er godkendt. Så nu er han spændt på, hvordan ministeriet vil tage imod de konkrete anbefalinger, der er peget på i begge projekter:

“Begge landsdækkende udvalg har budt ind med anbefalinger som forholdsvist enkelt kan implementeres helt konkret. En fælles Transitionsmodel er afprøvet og på det nærmeste indført på landets hospitaler – og nye måder at formidle sundhedsfaglig viden er afprøvet i en del af landets kommuner bl.a. digitalt og med den nyeste AI-teknologi med rigtigt gode og positive tilbagemeldinger. Så vores mål om at udvikle og afprøve noget, der kan flytte noget i begge projekter mener vi kan blive til virkelighed”, siger Jens-Otto Skovgaard
Jeppesen.

“Vi modtog den 21.juni en tilbagemelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet – at de to regeringsprojekter Epilepsihospitalet har haft formandsskabet for er godkendt. En rigtig god melding at gå på sommerferie med”.

Så et ønske om et landsdækkende videnscenter indenfor epilepsi til at understøtte landets kommuner i opdateret sundhedsfaglig viden om epilepsi til kommunerne og i realiteten hele sundhedsvæsenet står højt på ønskesedlen. Det vil sammen med initiativer til øget
kompetenceudviklinng hos sundhedspersonalet og i døgninstitutioner kunne rykke. Og kan alle landets hospitaler fortsætte de gode takter fra de sidste 1-2 års afprøvning af Transitionsmodellen, så vil det også helt sikkert gøre god gavn til patienter og pårørende.

Jens-Otto Skovgaard Jeppesen er opmærksom på, at ministeriet har haft travlt med at understøtte Sundhedsstrukturkommissionen i dens opgaver. Så vi er glade for, at have fået godkendt de to endelige rapporter og regnskaberne for bevillingerne. Tilbage bliver
tilbagemeldingerne på anbefalingerne – efter sommerferien.

Jens-Otto Skovgaard Jeppesen vil gerne benytte lejligheden til at udtrykke en stor tak til de mange samarbejdspartnere, der har været involveret – i de to landsdækkende udvalg fra regionerne, Kommunernes Landsforening, kommuner, almen praksis, faglige selskaber
og Epilepsiforeningen samt fra landets hospitalsafdelinger og ledere og medarbejdere, der alle har deltaget i afprøvningerne helt konkret.

Skrevet af Heidi Bendtsen Nielsen

 

 

Anbefalinger fra transitionsudvalget om transitionsprojektet:

På baggrund af det hidtidige arbejde med transition har udvalget følgende foreløbige anbefalinger:

• Systematisk tilgang over for alle unge med epilepsi, der skal overgå fra barn/ung til voksen. Det er godt med individuelle tilpasninger, men der skal være en grundlæggende systematik og struktur i forløbene, som sikrer, at man kommer rundt om (alt) det relevante
• Fælles konference med deltagelse af afgivende og modtagende behandlerteam FØR afslutningen i børne- og ungeambulatorium
• Tjekskemaer, som kan understøtte den systematiske tilgang i konsultationerne
• Spørgeskemaer til vurdering af parathed og patientvurdering af transitionsforløb som led i kvalitetssikring
• Overlap mellem personale fra afgivende og modtagende afdeling
• Tidsmæssig udbredelse af transitionsperioden i forbindelse med implementering
• Ledelsesmæssig opbakning til implementering af systematiske transitionsforløb, herunder også personale- og ressourcemæssigt.

Kilde: Rapport om transition for unge med epilepsi fra børne- og ungeafdelinger til neurologiske afdelinger.

Anbefalingerne vedr. ”Udbredelse af sundhedsfaglig viden om epilepsi i kommunerne” omfatter bl.a.:

• AI baseret videnssystem – let enkel adgang til viden om epilepsi, som genererer konkrete svar tilpasset brugerens baggrund.
• Anbefalinger, som skal sikre den fornødne infrastruktur, forankring, ansvar og roller.
• National enhed, som skal vedligeholde og udbygge en sundhedsfaglig e-platform om epilepsi.
• Forankringspunkt i kommunerne, så der er én indgang til kommunerne. Kontaktpunkt for
medarbejdere i kommunen skal sikres, så tilbud også kan formidles gennem det almindelige ledelsessystem.

Kilde: Rapport om transition for unge med epilepsi fra børne- og ungeafdelinger til neurologiske afdelinger.

Om epilepsisatsningen:

En høring om epilepsiindsatsen på Christiansborg førte til en bevilling på 32,3 mio. kroner til
epilepsiområdet tilbage i 2019. Der blev afsat midler til følgende initiativer:

Kliniske retningslinjer og visitationsretningslinjer (3 mio. kr.)
Tværsektorielle forløbsprogrammer/-beskrivelser (1,3 mio. kr.)
Udbredelse af viden om epilepsi (5 mio. kr.)
Overgang fra barn til voksen og transitionsklinikker (12 mio. kr.)
Tværfaglig funktionsevnevurdering og rehabiliteringsindsatser (10 mio. kr.)
Statusevaluering af indsatsen (1 mio. kr.)