Danskere snydes for effektiv antiepileptisk medicin fra Lundbeck

Headquarters_1 (2)

Ny og mere effektiv antiepileptisk medicin godkendes om kort tid af de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, og det bliver en stor fordel for amerikanske epilepsipatienter. Men den danske medicinalvirksomhed bag produktet, Lundbeck, agter ikke at få lægemidlet godkendt i Danmark. Dermed går danske epilepsipatienter glip af mere effektiv behandling.

Der er tale om det meget udbredte og nu 60 år gamle antiepileptiske lægemiddel Carbamazepin. Carbamazepin til intravenøs brug blev udviklet af Ovation, Siden er denne virksomhed og dens produkter blevet overtaget af Lundbeck, og derfor er det Lundbeck, der har ansøgt om godkendelse af ny version af Carbamazepin, der kan sprøjtes i kroppen – hvor det hidtil kun har kunnet indtages som piller. Det er Carbamazepin til intravenøs anvendelse, som ikke kommer til at blive solgt i Danmark.

”Vi har i Lundbeck ingen planer om at udvikle en intravenøs udgave uden for USA,” siger Mads Kronborg, talsmand for Lundbeck og director for Media Relations. ”Det hænger sammen med, at vi ikke vurderer, at der er en rimelig chance for at få de store investeringer, udviklingen ville kræve, hjem igen. I USA er forholdene hvad angår blandt andet markedseksklusivitet anderledes end i Europa. Desuden har vi en etableret epilepsi-organisation i USA og ikke i Europa og dermed et andet udgangspunkt.”

Carbamazepin er et af de mest udbredte antiepileptiske midler i verden. Men ikke i Danmark, som fra 1990’erne og frem i stedet har valgt at bruge analogen Oxcarbazepin, der også anvendes i pilleform,

”I Danmark foretrak vi Oxcarbazepin, fordi der så ud til at være færre bivirkninger ved langvarig brug. Med Carbamazepin var der stor risiko for interaktion med andre lægemidler og for at udvikle osteoporose,” siger Jakob Christensen, ph.d., forsker ved Aarhus Universitet og speciallæge ved neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital

Det er ikke tidligere lykkes at skabe en version af Carbamazepin, som kan indsprøjtes direkte i blodet, Men netop det er nu lykkedess for Lundbeck med Carbamazepin. Med den nye version af Carbamazepin kan denne nu anvendes af patienter, der ikke kan behandles med piller, f.eks. ved bevidstløshed eller i forbindelse med operation

”Det er lykkes at indkapsle det aktive stof, så Carbamazepin nu kan injiceres i direkte kroppen,” siger Jakob Christensen, der undrer sig over, at lægemidlet ikke vil blive markedsført i Danmark.

Han minder dog om, at der er fortilfælde hvor Sundhedsstyrelsen kan tillade udlevering af medicin, der ikke er godkendt til anvendelse i Danmark. Men det er sjældent.

Lundbeck er en af landets førende medicinalvirksomheder med en portefølje af flere lægemidler mod neurologiske lidelser, også andre lægemidler mod epilepsi. Lundbeck Fonden støtter neurologisk forskning med betydelig millionbeløb, og uddeler årligt sin Brainprize til verdens førende forskere på neuro-området.

Læs mere her Carbamazepin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320964/