Ny forskning: Epilepsimedicin forbundet med fødsler af mindre af børn

En række lægemidler mod epilepsi er forbundet med øget risiko for lav fødselsvægt hos barnet, viser en ny stor undersøgelse, der er den største af sin slags nogensinde.

Forskere har længe vidst, at det kan være forbundet med risici for et kommende foster, at mor tager epilepsi-medicin under graviditeten. Men med verdens største undersøgelse - af 4,5 millioner nyfødte børn - er der kastet nyt lys over risikoen.

Det fortæller en af forskerne bag, professor og overlæge Jakob Christensen fra Aarhus Universitet:

“Tidligere, mindre studier har rejst mistanke om risiko for lav fødselsvægt, men studierne har været for små til at kunne påvise en statistisk forskel. Men med denne store undersøgelse, er det påvist, at børn af mødre, som brugte bestemte epilepsimidler har større risiko for at blive født med lav fødselsvægt end børn født af mødre, som ikke bruger epilepsimedicin,” siger han.

En lav fødselsvægt kan på kort sigt betyde, at barnet har større risiko for sygdom kort tid efter fødslen, for eksempel infektioner. På langt sigt er der fundet sammenhæng mellem lav fødselsvægt og senere udvikling af hjerte-kar-sygdomme og pludselig død.

Advarsel til læger og patienter

Jakob Christensen og forskningsmedarbejdere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere fra Finland, Island, Norge og Sverige bidraget til den nye viden. En viden, der bygger på data om børns fødselsvægt gennem 20 år og oplysninger om moderens brug af epilepsi-medicin.

Jakob_Christensen

"Tidligere, mindre studier har rejst mistanke om risiko for lav fødselsvægt, men studierne har været for små til at kunne påvise en statistisk forskel" udtaler Jakob Christensen

Fra Danmark indgår oplysninger om fødselsvægt og hovedomfang fra 1,28 mio. børn, herunder godt 14.000 børn født af mødre med epilepsi.

Et af de lægemidler, som forskerne har undersøgt, er lægemidlet Topiramat, hvor mors brug af epilepsimedicin i graviditeten er forbundet med lav fødselsvægt. Resultaterne støtter de advarsler, som netop er udsendt fra lægemiddelmyndighederne om brugen af Topiramat i graviditeten. På den måde er læger og patienter bevidst om risikoen for barnet, når moderen tager lægemidlet. Produktresumeet vil også blive rettet til.

“Topiramat er et lægemiddel, som ikke alene er forbundet med lav fødselsvægt, men hvor andre studier har peget på en risiko for medfødte misdannelser og indlæringsvanskeligheder for barnet. Derfor har lægemiddelmyndighederne allerede i efteråret sendt et brev ud til lægerne om risikoen ved brugen,” siger Jakob Christensen.

Graviditet bør planlægges

Han forklarer, at det er en god ide, at kvindelige epilepsi-patienter sørger for at planlægge deres graviditet, så de kan få medicin, der er forbundet med så lille risiko som muligt for barnet.

Og det er netop det, den nye forskning kan bruges til, nemlig at læge og patient i samarbejde kan se nærmere på, om der er anden medicin, som er mere sikker, end den nuværende medicin, som patienten tager.

“Som epilepsi-patient har man desværre ikke altid den mulighed, at man helt kan stoppe med at tage sin medicin i forbindelse med graviditet. Anfald i graviditeten er forbundet med øget dødelighed for både mor og barn. Men med de nye resultater, som bekræfter resultaterne af tidligere undersøgelser, bliver vi mere sikre på, hvilke lægemidler der er færrest risici ved, siger Jakob Christensen.

Han fremhæver for eksempel lægemidlet Lamotrigen som et af de lægemidler, der ikke ser ud til at være forbundet med risiko for lav fødselsvægt, misdannelser eller problemer med den kognitive udvikling.

I Danmark fødes op mod 400 børn årligt af kvinder med epilepsi.

Skrevet af Heidi Bendtsen Nielsen