Kunstig intelligens skal udnyttes til sikker diagnose

Fremover vil patienter med epilepsi kunne blive monitoreret i eget hjem ved hjælp af hjemmevideo-monitorering, der bygger på kunstig intelligens. Det vil potentielt kunne give en mere sikker og præcis diagnose. Modellen er lige nu under udvikling på Epilepsihospitalet Filadelfia.

”De fleste patienter får deres diagnose ud fra det, de fortæller om det, de oplever, når de har anfald, eller ved at familien fortæller om det. Disse oplysninger er ofte uklare. Og 1/3 af patienterne, som henvises til specialiserede centre med mistanke om behandlingsresistent epilepsi, har ikke epilepsi. Men med hjemmevideo-monitorering kan vi blive bedre til at diagnosticere mere præcist og til flere patienter”.

Sådan siger professor Sándor Beniczky ved Epilepsihospitalet Filadelfia, da han skal forklare potentialet i hjemmevideo-monitorering af epilepsi-patienter.

”Mange har tidligere brugt kunstig intelligens til EEG. Men det er første gang, at vi med stor sikkerhed, kan påvise, at det virker. Styrken i vores studie er, at vi har kørt en meget robust valideringsproces, som har kunnet overbevise skeptikerne,” siger Sándor Beniczky.

De mange mængder data, som bliver lagret på baggrund af hjemmemonitoreringen, er overladt til kunstig intelligens, der kan afgøre, om patienten har epilepsi og graden af det. Det betyder, at diagnosen, der stilles, formentlig vil være mere præcist, fordi den bliver baseret på objektive målinger.

Læg dertil, at sundhedsvæsenet kan have brug for meget hjælp på et område, hvor der mangler ressourcer.

”Vi hører jo hele tiden, at der ikke er nok hænder i sundhedsvæsenet, og at der kommer flere henvisninger fra især ældre patienter, der har epilepsi. Så på den måde kan den nye model hjælpe med at nedbringe ventetider til at få foretaget et EEG, fordi den kunstige intelligens hurtigt kan se store mængder data igennem sammenlignet med et menneske,” siger Sándor Beniczky.

Som det ser ud i dag, skal patienter indlægges på hospitalet for at blive monitoreret ved hjælp af et såkaldt video-EEG (en undersøgelse, der registrerer hjernens elektriske impulser, red), døgnet rundt. Men det kan altså blive fortid med den nye model, hvor patienter kan overvåges hjemme.

På niveau med menneskelige eksperter

Indtil videre har det nemlig vist sig, at den kunstige intelligens klarer sig lige så godt som en ekspert, der ser data fra kortere rutine EEG-undersøgelser igennem.

Forskerne arbejder nu videre på døgnoptagelser, der vil genere endnu større mængder data, som den kunstige intelligens kan bearbejde.

Sándor Beniczky håber på at have en endelig model klar inden for et år. Derefter kommer dog, at modellen skal godkendes som medicinsk udstyr, hvilket godt kan være en tidskrævende proces.

Den kunstig intelligens model for klinisk tolkning af EEG blev publiceret i tidsskriftet ’JAMA Neurology’ i 2023 og har fået stor international opmærksomhed.

”Mange har tidligere brugt kunstig intelligens til EEG. Men det er første gang, at vi med stor sikkerhed, kan påvise, at det virker. Styrken i vores studie er, at vi har kørt en meget robust valideringsproces, som har kunnet overbevise skeptikerne,” siger Sándor Beniczky.

Skrevet af Heidi Bendtsen Nielsen