Input til planen: MR-scanning og EEG inden for en måned

En standardiseret model, der sikrer samarbejdet mellem skadestuen, epilepsiklinikken og de diagnostiske afdelinger, skal sætte fart på udredningen, foreslår epilepsieksperter og patientforening.

Etableringen af et standardiseret program for udredning af epilepsi, vil være et vigtigt skridt i retning mod en bedre indsats for epilepsipatienter i Danmark.

Det mener næstformand i Dansk Epilepsi Selskab, Noémi B. Andersen, som 26. oktober deltog i det møde, hvor førende fagfolk fra alle grene af epilepsiindsatsen sammen med Epilepsiforeningen skulle formulere og prioritere konkrete indsatser, der kan forbedre epilepsiudredningen, -behandlingen og –rehabiliteringen. Ud af mødet er der kommet en liste med forslag, som 4. december bliver præsenteret ved en høring på Christiansborg.

”Udredning er det mest basale på området, og det er vigtigt, at udredningsgarantien overholdes, så patienten hurtigst muligt kommer i behandling,” siger Noémi B. Andersen.

Noemi_foto

Udredning er det mest basale på området, og det er vigtigt, at udredningsgarantien overholdes, så patienten hurtigst muligt kommer i behandling,” siger Noémi B. Andersen.

Det har længe været en udfordring for epilepsiklinikkerne at leve op til udredningsretten. En ventetid på to til tre måneder, før udredningen overhovedet bliver påbegyndt, er ikke ualmindelig, og derfor vil en ny model for organisering af udredningen også styrke den væsentligt, mener Noémi B. Andersen. Hun er leder af epilepsiklinikken på Rigshospitalet Blegdamsvej og Glostrup, hvor man på begge matrikler siden april har haft gode erfaringer med en model for udredningen, som blandt andet omfatter tværfagligt samarbejde med de andre diagnostiske afdelinger og med skadestuen, hvor patienterne ofte kommer på grund af det første anfald.

”Der har været en tendens til, at patienter som kommer med deres første anfald, kun bliver set i skadestuen og bliver sendt hjem derfra uden at blive Vælg filerhenvist til neurologisk udredning. En standardiseret model som pakkeløsning på udredning vil være et stort løft. Det vil kræve ekstra ressourcer, men med den rette planlægning og organisering, kan alle patienter, som kommer ind med anfald, få en MR-scanning og EEG inden for fire uger.,” siger Noémi B. Andersen.

Hun mener, at Rigshospitalets model, som i øvrigt er inspireret af modeller fra udlandet kan bruges som model for et standardiseret program, der uden problemer kan udbredes til alle klinikker i landet, og hun ser frem til at diskutere mulighederne med folketingspolitikerne 4. december.

”Det er første gang, at vi oplever denne form for politisk interesse, og første gang at vi som fagfolk mødes på tværs faggrupper og organisationer, og det var fantastisk godt. Alle, som er involveret i epilepsiområdet, var repræsenteret, og det gav et ekstra løft, at patientforeningen også var med, for de ser andre aspekter, end vi sundhedsfaglige. På den måde, kan vi godt lægge en plan for epilepsien,” siger Noémi Andersen.

Skrevet af Nina Bro