Filadelfia: Unge skal have en bedre overgang til voksenafdelingen
Epilepsiforeningen, Dansk Epilepsiselskab og Epilepsihospitalet Filadelfia har gennem de seneste år brugt mange kræfter på at skabe momentum for et løft af epilepsiområdet, og Filadelfias administrerende direktør Jens-Otto Skovgaard Jeppesen kalder bevillingen på 32. mio. kr. fra regeringen og Dansk Folkeparti for ”et rigtig godt startskud”.
”Det er en rigtig god melding, at der nu er sat betydelige midler af over fire år, og vi vil glæde os til at trække i arbejdstøjet og gøre en indsats,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.
Epilepsihospitalet Filadelfia får blandt andet 12 mio. kr. til i samarbejde med regionerne at udvikle løsninger, der kan giver unge med epilepsi en bedre overgang fra børneafdelingen til voksenafdelingen.
Overgangen volder mange unge med epilepsi problemer, fordi en stor del af den støtte, de stadig har brug for, falder bort, når de i attenårsalderen helt systematisk overføres til voksenafdelingerne, og Jens-Otto Skovgaard Jeppesen er glad for, at regeringen har valgt at satse på denne indsats.
”Det er jo normalt og som regel uproblematisk for det danske sygehusvæsen, at man rykker i voksensektionen, når man som 18-årig bliver formelt myndig. Men for epilepsipatienter kan det skift være en glidende takling, og den problemstilling tror jeg, alle børneafdelingerne kender til. Så det vil have rigtig stor værdi at finde ud at, hvordan man skaber den bedste overgang for børnene,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.
På Filadelfia er man allerede i gang med i et pilotprojekt at afprøve nye måder at hjælpe de unge over i voksenafdelingerne, og det arbejde skal nu fortsætte i samarbejde med regionerne.
Også ledende overlæge i Filadelfias børneafdeling, Børn med epilepsi, Kern Olofsson mener, at regeringens prioritering af de unges overgang mellem børne- og voksenafdelingerne er helt rigtig.
”Det jo et stort problem at sørge for, at der er kontinuitet i forløbene, og det er en risikabel periode for børnene, som kan have problemer med at huske at tage deres medicin, og som er midt i en pubertetsudvikling, hvor man måske kan være lidt i opposition til forældre og man kan have svært ved at acceptere, at man har en kronisk sygdom, så der er behov for, at der er specielt fokus på den gruppe, så det er rigtig, rigtig godt, at der er sat penge af til det,” siger Kern Olofsson.
Meldingen om fordelingen af de 32 mio. kr. kom torsdag under et besøg af Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt på Epilepsihospitalet Filadelfia, og derfor er det hele stadig nyt, da Epilepsi Nyhedsbrevet taler med Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.
”Nu skal vi lige læse dokumentet godt og grundigt igennem, og så skal vi finde ud af, hvordan vi kommer videre, og om vi kan stå i spidsen for at indlede det samarbejde med regioner og kommuner, som der er lagt op til,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.
Skrevet af Nina Bro