Filadelfia består hård international eksamen
Epilepsihospitalet Filadelfia vurderes til at være i absolut topklasse som behandlingssted for patienter med epilepsi, og medarbejderne roses for deres kompetencer og engagement.
Det er bedømmelsen fra et uafhængigt ekspertpanel med deltagelse af internationale eksperter blandet med uafhængige danskere med stor viden om danske forhold.
Panelet har fået adgang til alle relevante informationer om centeret, og også adgang til ved selvsyn at studere, hvordan Filadelfia fungerer.
Eksperternes overordnede konklusion er denne: ”Faciliteterne, den faglige ekspertise og tilgangen til diagnosticering, udredning og behandling på Epilepsihospitalet er af høj standard og rækkevidde. (..) Epilepsihospitalet er et Center of Excellence, og kvaliteten er på niveau med lignende internationale centre.”
Evalueringsprojektet blev sat i gang af ledelsen og bestyrelsen anført af Filadelfias bestyrelsesformand, professor Kjeld Møller Pedersen. ”Formålet er at vise omverdenen, de regioner og kommuner, som vi betjener, og os selv, hvor vi står rent kvalitetsmæssigt. Derfor har vi samlet et panel af vidende og uafhængige eksperter og givet dem frie hænder til at tjekke Filadelfias kvalitet. Vi mener, at det er den grundige og troværdige måde at kvalitetsvurdere hospitalers arbejde på – og det var netop formålet. Vi glæder os over, at dette panel mener, at Filadelfia er i international topklasse.”
Eksperterne giver hospitalet fine karakterer: ”En særlig styrke ved Epilepsihospitalet er den patientcentrerede og tværfaglige tilgang til opgaverne,” hedder det.
Ekspertpanelet lægger også vægt på ”tilstedeværelsen af unikke faciliteter i forbindelse med langstrakt observation og udredning af patienter, og veldefinerede og gennemtænkte patientforløbsprogrammer til at håndtere forskellige patienters behov.”
Eksperterne slår også fast, at ”der bag indsatsen står veluddannede, højt motiverede og engagerede medarbejdere. Hospitalet fortjener ros for sit bidrag til uddannelse af specialiseret sundhedspersonale på området.”
”Indrømmet, vi er stolte over eksperternes bedømmelse af Epilepsihospitalet,” siger adm. direktør Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, Filadelfia. Han tilskriver det i høj grad, at Epilepsihospitalet - og Filadelfia som samlet organisation – er lykkedes med en gennemgribende og målrettet forandringsproces de seneste 3-4 år. En forandring som har givet gode resultater med bl.a. transparente patientforløbsprogrammer og omkostningseffektivitet. ”Det er særdeles tilfredsstillende, at eksperterne har noteret sig motivationen, engagementet og viljen hos hospitalets medarbejdere til et stærkt fokus på patienterne .”
Jens-Otto Skovgaard Jeppesen glæder sig også over, at panelet fremhæver, at Epilepsihospitalets ledelse og økonomiske styring er transparent – og at hospitalet kan demonstrere øget produktivitet.
Panelet har bestået af Emilio Perucca, som har været formand for panelet, og som er absolut topfigur i verden på epilepsiområdet. Han er læge, italiener, professor i neurologi, men fremfor alt er han præsident for International League against Epilepsy, altså den internationale videnskabelige epilepsiforening.
Fra udlandet blev han bistået af Thomas Grunwald, læge og professor ved det ansete schweiziske epilepsicenter i Zürich.
Fra Danmark har deltagerne været Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved KORA, Anne Sabers, overlæge og professor ved Neurologisk Afdeling på Rigshospitalet samt Peder Ørnsholt Ring, direktør for Kvalitet og forskning, Region Sjælland.
Dette ekspertpanel peger på, at Epilepsihospitalets forskningsaktivitet er på højt internationalt niveau, og eksperterne understreger, at omfanget er tiltagende og kvaliteten er stigende. De fremhæver også, at Epilepsihospitalet bør påtage sig en ledende rolle i partnerskaber indenfor eksempelvis anvendt klinisk forskning - med national og international forskningsfinansiering.
Ekspertpanelet har gjort sig umage med også at supplere sine bedømmelser med råd og forslag til forbedringer, f.eks. at Filadelfia bør investere i et særligt it-system som muliggør, at man kan måle, hvordan behandlingen hjælper patienterne.
Den del af evalueringen er direktør, speciallæge Helle Hjalgrim, Filadelfia begejstret for: ”Det er jo en værdifuld sidegevinst, at eksperterne har gjort sig umage med at give os flere kvalificerede forslag og gode råd til forbedringer, så vi kan blive endnu bedre. – for selvfølgelig er man aldrig i mål, når det gælder kvalitet.”
Facts om Epilepsihospitalet, Filadelfia
Etableret i 1897 som selvejende non-profit organisation, beliggende i Dianalund med egen bestyrelse med Epilepsihospitalet, Børneskole og specialrådgivning samt sociale døgn-/dagtilbud (Sjælland og Jylland).
Filadelfia har i dag ca. 800 ansatte.
Epilepsihospitalet er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at udrede og behandle patienter indenfor epilepsi på specialiseret niveau –både regionalt niveau og flere højt specialiserede niveauer iht. specialeplanerne for neurologi, pædiatri og klinisk biokemi. Hospitalet råder over kompetencer til at anvende alle tilgængelige former for epilepsibehandling tilgængelig i dag.
Desuden er hospitalet også godkendt til at udrede og behandle patienter med erhvervet hjerneskade på specialiseret niveau iht. specialeplanen.
Epilepsihospitalet får henvist patienter fra alle regioner i alle aldre. Hospitalet er et landsdækkende specialsygehus og er omtalt i § 79 i Sundhedsloven.
Børn og unge med epilepsi:
Epilepsihospitalet modtager børn og unge, der skal udredes og behandles for vanskelig diagnosticerbar/vanskelig behandlelig epilepsi, både ambulant og under indlæggelse.
Hospitalet er det eneste sted i Danmark, hvor børn og unge med epilepsi under indlæggelse kan fortsætte deres skolegang – og hvor observationer her fra indgår i den samlede vurdering af epilepsiens betydning for den enkelte
Afdelingen modtager børn i alderen 0-16 år.
Voksne med epilepsi:
Epilepsihospitalet modtager voksne, der skal udredes og behandles for vanskelig diagnosticerbar/vanskelig behandlelig epilepsi, både ambulant og under indlæggelse. Særligt kan nævnes patienter med epilepsi og samtidig udviklingshæmning, der vanskeligt kan rummes i en almindelig hospitalsafdeling under længerevarende indlæggelse.
Afdelingen modtager voksne fra 16/18 år.
Skrevet af Nina Bro