Epilepsi Nyhedsbrevet

Menu

  • Epilepsi Nyhedsbrevet
  • Nyheder
  • Om os

Jesper Skibby om at få epilepsi – og om at gi’ den baghjul – Se videoen her

27. juni 2019 Epilepsi Nyhedsbrevet
Skibby annonce

 

 

Video:

Jesper Skibby om at få epilepsi – og om at gi’ den baghjul

 

 

 

 

 

  • Debat
  • Nyheder

Epilepsisatsningen

  • Der afsættes i alt 32,3 mio. kr. til følgende initiativer:

    Kliniske retningslinjer og visitationsretningslinjer (3 mio. kr.)

    Der afsættes 3,0 mio. kr. i 2019 til, at Dansk Neurologisk Selskab kan udarbejde kliniske retningslinjer for udredning, diagnostik og behandling af mennesker med epilepsi, herunder henvisning af patienter til vurdering på højere specialiseringsniveau samt kriterier for henvisning til epilepsikirurgi.

    Tværsektorielle forløbsprogrammer/-beskrivelser (1,3 mio. kr.)

    Der tildeles Sundhedsstyrelsen 1,3 mio. kr. i 2021 til udarbejdelse af tværsektorielle forløbsprogrammer/forløbsbeskrivelser for mennesker med epilepsi. Forløbsprogrammerne/forløbsbeskrivelserne udarbejdes evt. for udvalgte målgrupper ud fra en vurdering af den specifikke målgruppes behov.

    Udbredelse af viden om epilepsi (5 mio. kr.)

    Der prioriteres 3 mio. kr. i 2020 og 1 mio. kr. årligt i 2021 – 2022 til, at Epilepsihospitalet i samarbejde med Epilepsiforeningen, regioner, kommuner og fagmiljøer sikrer, at den nødvendige sundhedsfaglige viden er tilgængelig og udbredes til fx fag- og myndighedspersoner i kommunerne på tværs af forvaltnings- og fagområder.

    Overgang fra barn til voksen og transitionsklinikker (12 mio. kr.)

    Der prioriteres 3 mio. kr. årligt i 2019 – 2022 til projekter, hvor Epilepsihospitalet Filadelfia i samarbejde med regionerne udvikler og afprøver løsninger, som understøtter overgangen fra barn til ung til voksen for mennesker med epilepsi, så overgangen tager udgangspunkt i de særlige behov, der kendetegner patientgruppen. Der vil også være fokus på videndeling og udbredelse af løsningerne.

    Tværfaglig funktionsevnevurdering og rehabiliteringsindsatser (10 mio. kr.)

    Der prioriteres 2 mio. kr. årligt i 2019 – 2020 og 3 mio. kr. årligt i 2021 – 2022 til regionale og kommunale projekter vedr. tværfaglig funktionsevnevurdering målrettet personens specifikke behov og at det vurderes om de har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning.

    Statusevaluering af indsatsen (1 mio. kr.)

    Der prioriteres 1 mio. kr. i 2022 til Sundhedsstyrelsen med henblik på at foretage en statusevaluering af indsatsen.

     




  •  

  • SUNDHEDSSTYRELSENS 13 FORSLAG I RAPPORTEN OM DEN DANSKE EPILEPSIINDSATS


    DIAGNOSTIK OG BEHANDLING

    Kliniske retningslinjer og visitationsretningslinjer
    De faglige selskaber, f.eks. Dansk Neurologisk Selskab, udarbejder kliniske retningslinjer for udredning, diagnostik og behandling af mennesker med epilepsi, herunder henvisning af patienter til vurdering på højere specialiseringsniveau. Retningslinjerne skal også omfatte kriterier for visitation af patienter til epilepsikirurgi.

    Kapacitet og telemedicinske løsninger
    Regionerne og Epilepsihospitalet Filadelfia arbejder systematisk med at sikre, at den kapacitet, som forefindes på det neurologiske område, anvendes så hensigtsmæssigt som muligt.

    Kompetenceudvikling og efteruddannelse
    Regionerne og de faglige selskaber tilrettelægger kompetenceudvikling og efteruddannelse med henblik på at matche patientgruppens fremtidige behandlingsbehov samt understøtte opgaveglidning og sikre tilstrækkelig kapacitet.

    Sundhedsfaglige kompetencer på bosteder
    Kommunerne sikrer, at bosteder har personale med relevante sundhedsfaglige kompetencer, der kan varetage medicinering, give akut anfaldsbrydende medicin, håndtere og genkende anfald samt foretage observation og registrering af anfald, som er vigtigt for, at den ansvarlige læge kan tilrettelægge den medicinske behandling.

    Ambulant opfølgning på bosteder
    Regionerne tager initiativ til, at mennesker med epilepsi med udviklingshæmning, når det er relevant, kan modtage ambulant opfølgning på eget bosted.

    Fokus på overgang fra barn til voksen og transitionsklinikker
    Regionerne udvikler lokalt tilpassede løsninger, som understøtter overgangen fra barn til ung til voksen for mennesker med epilepsi, så overgangen tager udgangspunkt i de særlige behov, der kendetegner patientgruppen.

     

    REHABILITERING

    Tværfaglig funktionsevnevurdering
    Regionerne sikrer, at der for alle mennesker med epilepsi, hvor det skønnes relevant, foretages en tværfaglig vurdering af funktionsevne, herunder vurdering af den kognitive funktionsevne.

    Rehabiliteringsindsatser i kommunen
    Kommunerne sikrer, at borgere med epilepsi og nedsat funktionsevne får foretaget en vurdering af deres funktionsevne, så der på baggrund heraf kan iværksættes relevante indsatser på tværs af forvaltningsområder, herunder i forhold til social-, undervisnings-, uddannelses- og beskæftigelsesområderne samt træning i hverdagsaktiviteter (P-ADL og I-ADL) og deltagelse i sociale aktiviteter.

     

    SAMMENHÆNG

    Sammenhængende forløb og koordination
    Regioner og kommuner har fokus på koordination på tværs af sektorer og internt i kommunerne mellem forvaltningsområder med henblik på at sikre helhedsorienterede og sammenhængende forløb for mennesker med epilepsi

    Tværsektorielle forløbsprogrammer eller forløbsbeskrivelser
    Sundhedsstyrelsen, eventuelt i samarbejde med Socialstyrelsen, udarbejder tværsektorielle forløbsprogrammer/forløbsbeskrivelser for mennesker med epilepsi.

     

    VIDEN, DOKUMENTATION OG MONITORERING

    Tværfaglig klinisk kvalitetsdatabase
    Regionerne etablerer i regi af RKKP og med involvering af relevante videnskabelige selskaber en tværfaglig og om muligt tværsektoriel kvalitetsdatabase, som indeholder indikatorer på tværs af patientforløbet og inkluderer relevante PRO-data.

    Udbredelse af viden om epilepsi
    Kommunerne sikrer i samarbejde med regionerne, patientforeninger samt de specialiserede kommunale og regionale tilbud og vidensmiljøer, at den nødvendige sundhedsfaglige viden er tilgængelig for og udbredes til fag- og myndighedspersoner i kommunerne på tværs af forvaltnings- og fagområder.

     

    PATIENTINDDRAGELSE, PATIENTUDDANNELSE OG MESTRINGSEVNE

    Patientuddannelse og mestring
    Regioner og kommuner arbejder sammen med relevante aktører, herunder patientforeninger, om at udvikle, afprøve og udbrede modeller og metoder for patient- og pårørendeuddannelse rettet mod mennesker med epilepsi og deres pårørende. Modeller og metoder bør, når det er relevant, målrettes specifikke undermålgrupper.

     

     

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Om Epilepsi Nyhedsbrevet

Nyhedsbrevet skal skabe overblik, opmærksomhed og debat om alt, hvad der sker inden for epilepsi.

Modtagere af Nyhedsbrevet

Epilepsi Nyhedsbrevet udsendes til ca. 500 nøglepersoner med betydning for epilepsi: Beslutningstagere i sundhedsvæsenet, læger, sygeplejersker, politikere, organisationer og pressen.

Epilepsi Nyhedsbrevet udgives af Epilepsihospitalet Filadelfia | Copyright 2015