Viggo skal få børn til at forstå deres epilepsi

Børn med epilepsi kan hurtigt komme til at føle sig anderledes og udenfor flokken. Men det håber forfatterdebutanten Hanne Mygind at kunne ændre på med børnebogen ”Viggo får epilepsi”, der kan give børnene større indblik i, hvad det vil sige at leve med sygdommen.

Viggo finder på fantasifulde lege sammen med sine bedste kammerater, der bor i huset ved siden af Viggos. Han har en stor familie, to høns og fire kaniner. Men en dag skal Viggo på hospitalet, fordi han har haft kramper om natten. Det viser sig, at han har epilepsi, der vender et ellers normalt børneliv på hovedet.

Det er den nyudklækkede forfatter og pensionerede gymnasielærer Hanne Mygind, der står bag fortællingen, “Viggo får epilepsi”, der for nylig er udkommet.

Ifølge forfatteren selv er bogen en mangelvare indenfor børnelitteratur.

“Jeg havde en elev, der var multiallergiker, og han sagde, at det ville have ændret hans liv, hvis han havde haft sådan en bog som barn. Han manglede oplysning til at forstå sin egen situation. Så det er noget af det, jeg gerne vil med min bog - at give input til børn på det rigtige tidspunkt i livet. Det kan støtte meget,” siger Hanne Mygind, der er 67 år og bor i Roskilde.

Alle har skavanker

Hun har en nær pårørende, som for nylig fik konstateret epilepsi, og derfor var det oplagt, at hovedpersonen Viggo fik samme sygdom.

Hendes formål med bogen er at give børn en bedre forståelse af sygdommen, så de ikke skal føle sig anderledes og tro, de er de eneste i verden med den diagnose.

“Vi kan jo alle - unge som gamle - have skavanker, der driller og nogle mennesker kommer ikke videre med det. For mig er det vigtigt at pakke en alvorlig diagnose ind i noget positivt. Uanset hvorfor man har fået en kronisk lidelse som epilepsi, så behøver det ikke være så negativt. Det handler om at få et så godt liv som muligt og tackle de udfordringer, vi bliver stillet overfor,” siger Hanne Mygind og tilføjer:

“Så jeg vil gerne lære børn at acceptere sig selv og give plads til hinanden trods forskelligheder,” siger hun og fortæller, at bogen derfor også kan læses af andre end børn med epilepsi og deres pårørende.

En mulig debatbog

“Viggo får epilepsi” er et miks af fiktion og fakta, der tager læseren med ind til blandt andet scanninger og undersøgelser. Den lægefaglige del har Hanne Mygind fået sin datter, der er læge, til at faktatjekke.

Hanne Mygind afviser ikke, at der kommer en opfølgning til “Viggo får epilepsi”, og hun kunne også godt tænke sig at skrive om andre kroniske sygdomme. Men foreløbig går tiden med at promovere den nye bog.

Hanne Mygind håber for eksempel, at “Viggo får epilepsi” kan blive en debatbog i skolerne, så børn kan diskutere, hvad det vil sige at få en kronisk lidelse. Samtidig ser hun gerne, at børneafdelingerne på hospitalerne måske vil benytte sig af bogen i arbejdet med de små patienter.

“De kan bruge den som et værktøj til at forklare børnene, hvad der skal ske, når de for eksempel skal MR-scannes,” siger hun.

Bogen henvender sig til 4-10-årige og er illustreret af kunstner Freja Otilia Olrik Ernst.

Skrevet af Heidi Bendtsen Nielsen