Stress-teknikker kan reducere anfald

Epilepsipatienter, som ikke bliver anfaldsfri ved medicinsk behandling, kan muligvis reducere antallet af anfald ved at lære teknikker til at håndtere stress, mener amerikanske forskere bag et studie, som er publiceret i det elektroniske tidsskrift Neurology.

”På trods af alle fremskridt med nye behandlinger til epilepsi har mere end hver tredje patient fortsat anfald, så der er et stort behov for at se på andre muligheder,” siger hovedforfatteren til den videnskabelige artikel Sheryl R. Haut, Montefiore Medical Centre og Albert Einstein College of Medicine, New York, i en pressemeddelelse fra American Academy of Neurology.

66 patienter, som havde anfald på trods af behandling med antiepileptisk medicin, har deltaget i studiet, hvor de sammen med en psykolog lærte bestemte adfærdsteknikker, som de derefter trænede to gange hver dag i tre måneder.

Haut_Sheryl_MD_420x504

Dr.Sheryl Haut er neurolog på Montefiori Medical Centre i Bronx, New York.

På dage, hvor patienterne følte tegn på, at der var anfald på vej, trænede de teknikkerne på et andet tidspunkt samme dag.

Deltagerne udfyldte undervejs en elektronisk dagbog, hvor de beskrev anfald, stressniveau og faktorer som søvn og humør.

Halvdelen af patienterne lærte desuden en teknik til muskelafslapning, hvor hver enkelt muskel skiftevis spændes og afslappes, mens der udføres bestemte åndedrætsteknikker. Den anden halvdel, der fungerede som kontrolgruppe, lærte en teknik der hedder fokuseret opmærksomhed.

Studiet var blindet på den måde, at deltagerne og de evaluerende forskere ikke vidste, at grupperne udførte forskellige øvelser.

Forskerne forventede, at gruppen med muskelafslapningsøvelsen ville have bedre effekt, end gruppen med fokuseret opmærksomhed, men i stedet viste begge grupper god effekt af øvelserne.

Gruppen med muskeløvelserne havde 29 procent færre anfald under studiet end i månederne op til, mens patienterne, som havde udført opmærksomhedsøvelser, havde 25 procent færre anfald.

”Det er muligt, at kontrolgruppen også havde effekt, fordi de mødtes med en psykolog og havde daglig monitorering af humør og stressniveau. Det kan have gjort dem mere opmærksomme på symptomer og bedre til at reagere på stress, men under alle omstændigheder viser studiet, at stressreducerende teknikker kan have en gavnlig effekt på svært behandlelige epilepsipatienter, og det er en god nyhed,” siger Sheryl R. Haut.

Skrevet af Nina Bro