Stort studie skal give sikker viden om epilepsimedicin og graviditet

Virker strategien for behandling af gravide med epilepsi, og er den sikker?

De spørgsmål er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Bergen Universitet i Norge, National Institute for Health and Welfare i Finland og Karolinska Instituttet i Sverige i færd med at undersøge, og de første resultater af studiet forventes til foråret.

Kvinder, som er i antiepileptisk behandling, før de bliver gravide, vil meget ofte have brug for at fortsætte behandlingen gennem graviditeten, selv om nogle lægemidler er blevet forbundet med en risiko for misdannelser, autisme og påvirkning af udviklingen hos fosteret.

Jakob_Christensen

”Lige nu er vi i gang med at samle data fra Danmarks Statistik, og så begynder vi at analysere i løbet af efteråret og kan forhåbentlig begynde at publicere i løbet af foråret. Det bliver utroligt spændende,” siger jakob Christensen

For nogle af disse patienter står valget mellem anfald, der kan skade både den gravide og fosteret og en behandling, der risikerer at skade barnet. Det nordiske studie skal give mere solid viden om sikkerheden ved den strategi, man i dag følger til behandling af gravide med epilepsi.

Udover den forebyggende behandling anbefales kvinderne i dag at tage folinsyre for at mindske risikoen for misdannelser. Den dosis, der anbefales, er ti gange så høj som den, der anbefales til andre kvinder i forbindelse med graviditeten, og håbet er, at den øgede dosis forebygger nogle af skaderne fra de antiepileptiske lægemidler. Men der mangler stadig dokumentation for både effekten og sikkerheden af denne strategi.

Det nye omfattende forskningssamarbejde mellem fire nordiske universiteter skal både kaste nyt lys over, hvordan antiepileptisk medicin påvirker fosteret, og om den høje dosis folinsyre har den forebyggende effekt, som man formoder.

En række studier har allerede undersøgt en del af disse spørgsmål, men det nordiske multiregisterstudie har en volumen, som forhåbentlig vil give mere solid viden på området, fortæller overlæge ved neurologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital Jakob Christensen.

”Lige nu er vi i gang med at samle data fra Danmarks Statistik, og så begynder vi at analysere i løbet af efteråret og kan forhåbentlig begynde at publicere i løbet af foråret. Det bliver utroligt spændende,” siger han.

Skrevet af Nina Bro