Prinsesse til børnefødselsdag på Filadelfia

H.K.H. Prinsesse Marie kommer til Dianalund, når Børneafdelingen på Epilepsihospitalet Filadelfia fylder 60 år i morgen, fredag 25. september.

Dengang i 1955 tog Filadelfia initiativ til at etablere Nordens første afdeling for børn med epilepsi. Derved skabtes muligheden for systematisk behandling af børn med epilepsi. Etableringen af afdelingen muliggjorde også opsamling af informationer til forskning i epilepsi for unge og børn, så forbedrede behandlinger kunne - og kan - udvikles.

Da Filadelfias børneafdeling blev indviet var det med H.K.H. Dronning Ingrid som deltager. Hun var optaget af epilepsien i Danmark.

Prinsesse Marie skal møde børnene fra børneafdelingen. Børnene vil vise hende deres malerier, som er malet om formiddagen under ledelse af en lokal maler, nemlig Per Hillo, som er en etableret kunster, der blandt andet har udført en bronzeskulptur af Hendes Majestæt Dronning Margrethe af Danmark, og som har vist sin kunst på internationale udstillinger fra New York til Dubai.

Prinsesse Marie modtaget med blomster, da hun besøgte Filadelfia i marts 2015. Foto: Thomas Olsen

Prinsesse Marie modtaget med blomster, da hun besøgte Filadelfia i marts 2015.
Foto: Thomas Olsen

Filadelfia blev grundlagt i 1897 af lægen Adolph Sell, en læge, som ellers arbejdede i Kalundborg. Men han var interesseret i epilepsi, og han blev dynamoen, som skabte Filadelfia – og dermed den moderne epilepsibehandling i Danmark.

Adolf Sell døde i 1921, da antallet af patienter i Dianalund var 550, og Filadelfia havde bredt sig til 150 tønder land. Dengang et selvforsynende samfund, som reelt var et hjem for patienterne.
I dag har Filadelfia 800 ansatte, og hospitalet behandler 5.700 ambulante patienter og knap 1200 indlagte patienter pr.

år med behov for højt specialiseret og specialiseret behandling. De henvises til Filadelfia fra offentlige sygehuse fra hele landet.

Filadelfia driver også en specialskole for børn, et beskyttet værksted og dagcenter, en socialrådgivningsfunktion samt en række døgntilbud til mennesker med epilepsi eller lignende sygdomme. Dertil kommer Center for Neurorehabilitering.

Desuden har Filadelfia specialiseret behandling af patienter med erhvervet hjerneskade, patienter med behov for specialiseret søvnbehandling samt udredning af neurologiske lidelser.