Per Sidenius efterlader vakuum i epilepsiambulatorium
Epilepsiambulatoriet på Aarhus Universitetshospital må trække på uddannelseslæger til udredning for at følge med, efter at ledende overlæge Per Sidenius er gået bort. Det bliver svært at erstatte en kapacitet som ham, siger konstitueret ledende overlæge Trine Tandrup.
Personalet i epilepsiambulatoriet ved Aarhus Universitetshospital er kommet under midlertidigt pres efter, at Neurologisk Afdeling F har mistet sin ledende overlæge, Per Sidenius, som er død efter kort tids sygdom.
Per Sidenius’ sygdom og død efterlader både patienter, læger og sygeplejersker i ambulatoriet med et stort savn, fortæller Trine Tandrup, som 1. maj blev konstitueret ledende overlæge for den neurologiske afdeling, og udover savnet kommer afdelingen også til at trække på alle kræfter for at løse de opgaver, som Per Sidenius indtil for kort tid siden har varetaget. På kort sigt kan det betyde længere ventetid på udredning.
”Selvom Per var ledende overlæge, havde han også en ikke ubetydelig aktivitet i epilepsiambulatoriet - og det vil helt sikkert være svært at erstatte ham. Vi vil gøre vores bedste, for at vi bevare samme store tilgængelighed og kvalitet i epilepsibehandlingen, men det kan ikke udelukkes, at situationen på kortere sigt kan give problemer med målet for, hvornår vi kan opnå overholdelse af udredningsretten,” siger Trine Tandrup.
Per Sidenius var en af de tre speciallæger, der tog sig af udredning og behandling af epilepsiambulatoriets omkring 3.300 patienter, og foreløbig har de to tilbageværende speciallæger i ambulatoriet Jakob Christensen og Trine Tandrup taget over og passer klinikken sammen med en nyligt ansat afdelingslæge og ambulatoriets epilepsisygeplejersker.
Indtil nu er det ved hjælp af tæt samarbejde mellem ambulatoriets læger og sygeplejesker og en ekstra indsats fra alle medarbejdere lykkedes at besvare alle henvendelser inden for rimelig tid, fortæller Trine Tandrup, og hun forventer, at ambulatoriet i den kommende tid i højere grad end tidligere kommer til at inddrage uddannelseslæger til udredning af ukomplicerede for-ambulante patienter for at holde kadencen.
”Det vil ske under tæt supervision i uddannelsesambulatorierne, hvor en speciallæge med subspeciale i epilepsi har som eneste opgave at supervisere tre uddannelseslægers arbejde med udredningspatienter,” fortæller Trine Tandrup.
En udfordring kan blive, at der er udækkede hoveduddannelsesforløb i efteråret 2017, og det kan betyde, at ambulatoriet får svært ved at overholde udredningsretten, siger hun.
I efteråret får ambulatoriet ekstra assistance i form af endnu en fast tilknyttet uddannelseslæge og en speciallæge i neurologi, men sparekrav fra Region Midtjylland kan blive en forhindring for, at ambulatoriet kan ansætte en ny speciallæge.
”Én afdelingslæge kan dog formodentlig ikke erstatte Pers arbejde, og der kan i forbindelse med yderligere ansættelser af speciallæger i epilepsiambulatoriet komme en udfordring, da det er meldt ud, at universitetssygehuset vil få et loft over, hvor mange speciallæger, der må være ansat på neurologisk afdeling,” siger Trine Tandrup.
Hun forventer, at stillingen som ledende overlæge for Neurologisk Afdeling F vil blive slået op i løbet af efteråret, men det bliver en udfordring at erstatte en som Per Sidenius, siger hun.
”Det er generelt i Jylland en udfordring, at der gennem en årrække ikke er uddannet nok speciallæger i neurologi i forhold til den vækst, faget har været - og stadig er - inde i. Dette giver en udfordring i forhold til rekruttering af speciallæger ind i epilepsibehandlingen - ikke kun på vores sygehus, men også på resten af sygehusene i Jylland. Så det er en udfordring at erstatte en så stor kapacitet, som Per var inden for epilepsi løbet af kort tid,” siger Trine Tandrup.
Skrevet af Nina Bro