Mors epilepsi øger ikke børns dødelighed

Børn født af mødre med epilepsi har ikke højere dødelighed end andre børn. Det viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, hvor forskere har analyseret data fra mere end 1,8 mio. børn født i årene 1981 til 2016.

Jakob_Christensen

Jakob Christensen

Tidligere studier har vist, at børn af mødre med epilepsi klarer sig dårligere end andre børn lige efter fødslen, og den nye undersøgelse viser da også, at der tidligere var en overdødelighed blandt disse børn i det første leveår. Men ikke i de seneste 16 år, og det tyder ifølge overlæge i neurologi på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Jakob Christensen på, at behandlingen af epilepsi er blevet bedre.

“Det er utroligt positivt, at der ikke kunne påvises øget langtidsdødelighed blandt børn født af mødre med epilepsi. Samtidig er den øgede dødelighed, der blev påvist i første leveår, aftaget med tiden, så der ikke længere kan påvises nogen overdødelighed – heller ikke blandt de yngste børn,” siger Jakob Christensen, der er en af forskerne bag studiet.

Studier har tidligere vist, at blandt andet risikoen for tidlig fødsel og lav fødselsvægt samt misdannelser var øget hos børn født af kvinder med epilepsi. Men disse risici er ifølge studiet ikke forbundet med øget dødelighed, og det glæder seniorforsker ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet Julie W. Dreier, som også har deltaget i undersøgelsen.

csm_Julie_Dreier_5357_948cae966d

Julie W. Dreier

“Kvinder med epilepsi står over for en række udfordringer under graviditeten, herunder bekymringer om potentielle skadelige virkninger af medicin mod epilepsi og risici forbundet med epileptiske anfald. Der har også været rejst bekymringer om, hvorvidt børnene op igennem barndommen kunne være i øget risiko for eksempelvis færdselsulykker som følge af moderens epilepsi. Derfor er det betryggende, at denne undersøgelse - på baggrund af et meget stort datagrundlag - kan vise, at den overdødelighed, vi observerede i børnenes første leveår i den tidlige studieperiode, ikke længere ses hos børn født i dag,” siger hun.
Forskningsprojektet er støttet af Novo Nordisk Fonden, Region Midtjylland og Epilepsiforeningen.

Skrevet af Nina Bro

 

Læs den videnskabelige artikel:

Jakob Christensen, Sussie Antonsen, Yuelian Sun and Julie W. Dreier. Maternal Epilepsy and Long-term Offspring Mortality: A Nationwide Cohort Study, Annals of Neurology

Link til artikel