Forskning: Kunstig intelligens skal kurere epilepsi

Glem medicin, glem ketogen diæt og glem kirurgi. I fremtiden vil epilepsi måske i nogle tilfælde kunne kureres ved hjælp af nanoteknologi og kunstig intelligens.

Forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet har sammen med forskere fra 11 andre europæiske organisationer kastet sig ud i at undersøge, om man ved at indsætte en såkaldt biohybrid neuroelektrisk enhed i hjernen kan reparere det skadede væv, som giver frontallap-epilepsi.

Projektet er potentielt banebrydende, siger lektor og ekspert i nanoteknologi Farshad Moradi (foto øverst)

”Vi er i gang med at bygge en hjernelignende computerchip i mikroskala, som ved hjælp af kunstig intelligens skal kunne træne hjernen i, hvordan den skal opføre sig i tilfælde af de fejl, der sker, når hjernens normale elektriske aktivitet forstyrres som følge af eks. epilepsi. Projektet bliver udført i tæt samarbejde med neurobiologer for at kunne undersøge og udvikle et pålideligt hjerneagtigt hardwarekredsløb, der aktiveres af enheder på nano-skala. En sådan chip vil i fremtiden muliggøre behandlingen af eventuelle ødelagte kredsløb i hjernen,” siger han.

Det femårige forskningsprojekt er netop skudt i gang, og fokus vil være på at genopbygge ødelæggelser i hippocampus ved hjælp af neural hybrid elektronik – en blanding mellem biologi og teknik. Forskerne vil i første omgang afprøve den elektriske anordning på væv fra hippocampus, der er dyrket i et i laboratorium, og derefter skal metoden afprøves på laboratoriemus, som vil få implanteret enheden i hjernen.

Projektet er støttet med 60 mio. kroner fra den prestigefyldte FET-Proactive-pulje under EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon, og det koordineres af Instituto Italiano Tecnologia.

Skrevet af Nina Bro