Forskning: Hormoner kan være årsag til kramper

Et for lavt niveau af stressbeskyttende hormon i blodet er måske årsag til epilepsiagtige anfald, som læger ellers har troet var psykisk betingede. Forskningsresultaterne kan bidrage til bedre diagnosticering og behandling af lidelsen.

michaelwinterdahl_web

Lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Michael Winterdahl

Patienter med psykogene non-epileptiske anfald (PNES) har et lavere niveau af hormonet neuropeptid (NPY) i blodet, end andre mennesker. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, som dermed indikerer, at sygdommen har en biologisk årsag. Studiet, som er publiceret i The National Journal of Biology of Stress, er et stort skridt i retning af bedre diagnostik og behandling af de op mod 2000 personer, der i Danmark lider af sygdommen.

En af forskerne bag studiet lektor ved Institut for Klinisk Medicin Michael Winterdahl kalder resultatet for det hidtil vigtigste fund for forståelsen af krampeanfaldene.

PNES er kendetegnet ved, at patienterne har kramper, som ligner epileptiske anfald, men som indtil nu hverken har kunnet måles, forebygges, behandles eller forklares, og mange patienter har været gennem udmattende og udsigtsløse udredningsforløb, før de bliver henvist til Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

”Nu har vi omsider påvist en biologisk årsag til patienternes ellers uforklarlige anfald. Alene den vished kan være med til at fjerne en afmagt både hos de ramte og hos behandlerne,” siger Michael Winterdahl, som mener, at den nye viden om NPY’s rolle i fremtiden kan bruges til at screene for sårbarhed over for vedvarende stress.

”Vi ved, at mængden af NPY, som udskilles i en stressfyldt situation er genetisk bestemt. Nogle mennesker er genetisk mere modstandsdygtige over for stress, andre er særligt sårbare,” siger han i pressemeddelelsen.

Skrevet af Nina Bro