40 mio. kroner til forskning i mere præcis epilepsibehandling
Om fem år kender vi langt flere undergrupper af epilepsi, og den viden vil give mulighed for at tilbyde flere epilepsipatienter en behandling, som er tilpasset netop deres behov.
Det fortæller professor ved Rigshospitals Neurobiologisk Forskningsenhed Gitte Moos Knudsen til P1 Morgen.
Lundbeck Fonden har doneret 40 mio. kroner til forskning i epilepsi og depression, og forskningen skal blandt andet give et bedre indblik i de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for sygdommene. Den nye viden skal bruges til at forfine metoderne til at diagnosticere epilepsi, og på sigt vil det også give mulighed for at udvikle behandling, som i højere grad er tilpasset patienternes specifikke behov.
”Formålet er at skaffe en bedre behandling som er skræddersyet til patientens behov,” siger Gitte Moos Knudsen.
Blandt andet er forventningen, at man om fem år vil vi kunne skelne flere subgrupper af epilepsi, end man kan i dag, fortæller hun.
Når forskerne både skal se på epilepsi og depression er det fordi, begge sygdomme er meget udbredte hjernesygdomme, og fordi de to sygdomme ofte forekommer samtidig. Op mod hver tredje epilepsipatienter lider også af depression, og det gør sygdommene til gode modelsygdomme for at udvikle såkaldt præcisionsmedicin, fortæller Gitte Moos Knudsen til P1 Morgen.
De 40 mio. kroner kommer ud af en samlet donation på 228 mio. kroner, som Lundbeck Fonden har givet til forskning i hjernesygdom. Pengene vil dels gå til forskning, der skal give mere viden om årsagerne til hjernesygdom og dels til udvikling af personlig medicin på området.
”Hjerneforskning er vigtig og i vores optik underprioriteret, selv om de samfundets omkostninger til hjernesygdom overstiger udgifterne til kræft, hjertesygdom og diabetes til sammen. Mange hjernesygdomme har utilstrækkelig behandling, og det skyldes, at vi i bund og grund ikke ved nok om sygdommene,” siger partner i Lundbeck Fonden Christian Elling til P1 Morgen.
https://www.lundbeckfonden.com/228-mio-kr-til-dansk-hjerneforskning/
https://www.dr.dk/radio/p1/p1-morgen/p1-morgen-2018-12-17#!00:45:51
Skrevet af Nina Bro